به سايت وكالت خوش آمديد :: مهريه ؛ از تعارف تا دعوا
صفحه اصلي درباره ما گالري عكس ارتباط با ما آرشیو حوادث آرشیو مقالات آرشیو اخبار ارسال مقاله  
   English Arabic Chinese (Simplified) French German Russian Spanish

Vekalat.com

error: در حال حاضر هیچ نظر سنجی وجود ندارد .لطفا create one.



 

 

 

 

 

 

  مجلات تخصصي

  نحوه تنظيم دادخواست

  شوراهاي حل اختلاف

  نشاني كلانتريها

  نشاني دادسراها

 

  نشاني محاكم دادگستري

  دفاتر ازدواج و طلاق

  دفاتر اسناد رسمي
شنبه - ۱۶ تير ۱۳۸۶ مهريه ؛ از تعارف تا دعوا
نويسنده : نقل از سايت دادگستري تهران
مهريه مال معين يا چيزي است كه قائم مقام مال به شمار مي رود كه در عقد نكاح بر ذمه مرد قرار مي گيرد و در صورت مطالبه زن ، شوهر مكلف است آن را بپردازد و اين حق ارتباطي به طلاق و نفقه ندارد .
چگونگي اقدام زوجه براي دريافت مهريه
اگر مهريه وجه نقد يا درحكم نقد مانند سكه و طلا باشد زن با در دست داشتن سند رسمي ازدواج و يا دايره اجراي ثبت ( مستقر در اداره ثبت اسناد محل وقوع ازدواج ) مراجعه و در فرم خاصي كه در آن دايره موجود است تقاضاي صدور اجراييه كند .
اجراييه به شوهر ابلاغ مي شود و 10 روز مهلت داده خواهد شد تا طلب همسرش را پرداخت كند در صورتي كه شوهر در اين مدت دين خود را نپردازد زن مي تواند با معرفي اموال و دارايي شوهر به اجراي ثبت ، تقاضا كند اموال او توقيف شود و نيز مي تواند مطالباتي را كه شوهر از اشخاص ديگري دارد و يا موجودي حساب هاي بانكي او را توقيف كند . زن همچنين مي تواند تقاضاي توقيف حقوق شوهر را از سازمان ها و مؤسسه هاي دولتي و يا خصوصي داشته باشد و تا ميزان يك چهارم حقوق ( مادام كه شوهر متأهل است ) و نيز يك سوم آن را ( در صورتي كه زن و شوهر از يكديگر جدا شوند و تا زماني كه شوهر زن ديگري اختيار نكرده ) توقيف كند . اگر مهريه سكه و يا طلا باشد و شوهر نتواند اصل آن را بپردازد ، قيمت روز مطالبه آنها ( روزي زن آن را از طريق اجراي ثبت و يا دادگاه مطالبه مي كند ) ملاك اجراي قانوني حكم است . اگر سند ازدواج رسمي نباشد ، زن براي مطالبه مهريه خود بايد از طريق تسليم دادخواست به دادگاه اقدام كند .
مواد قانوني :
ماده 1078 – هر چيزي را كه ماليت داشته و قابل تملك نيز باشد مي توان مهريه قرار داد .
ماده 1079 – مهريه بايد بين طرفين تا حدي كه رفع جهالت آنها بشود معلوم باشد .
ماده 1080 – تعيين مقدار مهريه منوط به تراضي طرفين است .
ماده 1082 – به مجرد عقد ، زن مالك مهر مي شود و مي تواند هر نوع تصرفي كه بخواهد در آن بنمايد .
مراجع مطالبه مهريه :
1- دادگاه خانواده :
زوجه مي تواند با ارايه دادخواست حقوقي به دادگاه ويژه خانواده ، مهريه خود ، هزينه ابطال تمبر و حق الوكاله وكيل را مطالبه نمايد و همزمان تقاضاي توقيف اموال همسرش را نيز بنمايد .
هزينه تمبر دادخواست مطالبه مهريه
بابت يك ميليون تومان اول مهريه ، پانزده هزار تومان تمبر و بابت مابقي مهريه به ازاي يك ميليون تومان ، بيست هزار تومان تمبر الصاق مي شود .
عجز از پرداخت هزينه دادرسي :
در صورت ناتواني زوجه از پرداخت هزينه دادرسي مي تواند دادخواست اعسار از پرداخت هزينه دادرسي را به پيوست دادخواست مهريه ارايه دهد كه دادگاه بدواً به اين خواسته رسيدگي و سپس به خواسته اصلي مي پردازد بديهي است زوجه ، در صورت اثبات اعسار از پرداخت هزينه دادرسي معاف خواهد بود .
2- مطالبه مهريه از طريق اجراي ثبت اسناد رسمي :
زن مي تواند از طريق اجراي ثبت اسناد رسمي مهريه خود را مطالبه نمايد به اين صورت كه قباله ازدواج خود را به دفترخانه محل ثبت عقد ارايه و تقاضاي صدور اجرائيه نمايد سپس با اجرائيه به اداره ثبت مراجعه و مهريه خود را مطالبه كند كه البته به ميزان نيم عشر دولتي هزينه اجرايي پرداخت مي نمايد كه بعد اين هزينه از شوهر اخذ خواهد شد كه در اين راستا مالي اعم از وجه نقد يا مال منقول ( ماشين – موبايل ... ) و يا مال غيرمنقول ( ملك ) توقيف مي شود البته به شرط اينكه جزو مستثنيات دين نباشد .

عدم توانايي مرد به پرداخت مهريه
در صورتي كه مردي مالي جهت توقيف و پرداخت مهريه نداشته باشد و مستمري بگير نيز نباشد . زن مي تواند به استناد ماده دو قانون نحوه اجراي محكوميت هاي مالي مصوب سال 1377 تقاضاي بازداشت يوم الاداي وي را بنمايد .
ماده2 – قانون نحوه اجراي محكوميت هاي مالي : هركس محكوم به پرداخت مالي به ديگري شود چه به صورت استرداد عين يا قيمت يا مثل آن را تأديه ننمايد دادگاه او را الزام به تأديه نموده و چنانچه مالي از او در دسترس باشد آن را ضبط و به ميزان محكوميت از مال ضبط شده استيفا مي نمايد و در غير اين صورت بنا به تقاضاي محكوم له ، ممتنع را در صورتي كه معسر نباشد تا زمان تأديه حبس خواهد كرد .
حق حبس : حقي است كه به زوجه تعلق مي گيرد و زن مي تواند بعد از عقد ازدواج ، شروع زناشويي و تمكين را منوط به اخذ مهريه نمايد كه در اين صورت شوهر مكلف است مهريه و نفقه وي را بپردازد .
مواد قانوني :
ماده 1085 – زن مي تواند تا مهر به او تسليم نشده از ايفاي وظايفي كه در مقابل شوهر دارد امتناع كند مشروط بر اينكه مهر او حال باشد . اين امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود .
ماده 1086 – اگر زن قبل از اخذ مهريه به اختيار خود به ايفاي وظايفي كه در مقابل شوهر دارد قيام نمود ديگر نمي تواند از حكم ماده قبل استفاده كند معذلك حقي كه براي مطالبه مهر دارد ساقط نخواهد شد .
موضوع : استفاده از حق حبس
برگ دادخواست به دادگاه عمومي
مشخصات طرفين: نام و نام خانوادگي ، نام پدر ، شغل
خواهان : مشخصات زوجه
خوانده : مشخصات زوج
وكيل يا نماينده قانوني: مشخصات وكيل يا نماينده قانوني
نحوه محاسبه مهريه به نرخ روز :
اگر مهريه زوجه رايج باشد براساس تبصره الحاقي به ماده 1082 قانون مدني مصوب 29/4/76 متناسب با تغيير شاخص قيمت سالانه زمان تأديه نسبت به سال اجراي عقد كه توسط بانك مركزي تعيين مي شود محاسبه و پرداخت خواهد شد و نحوه محاسبه آن بدين طريق است كه متوسط شاخص بها در سال قبل ، تقسيم بر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد ، ضربدر مهريه مندرج در عقدنامه .
مهريه ضربدر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد تقسيم بر متوسط شاخص بها در سال قبل از مطالبه .
مصوبه مطالبه مهريه به نرخ روز ، كليه مهريه هاي قبل از اين تبصره را نيز در بر مي گيرد و در مواردي كه مهريه زوجه بايد از تركه زوج متوفي پرداخت شود ، تاريخ فوت مبناي محاسبه مهريه خواهد بود .
ماده 1082 – به مجرد عقد ، زن مالك مهر مي شود و مي تواند هر نوع تصرفي كه بخواهد در آن بنمايد .
تبصره – ( الحاقي 29/4/1376 ) چنانچه مهريه وجه رايج باشد متناسب با تغيير شاخص قيمت سالانه زمان تأديه نسبت به سال اجراي عقد كه توسط بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران تعيين مي شود محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اين كه زوجين در حين اجراي عقد به نحو ديگري تراضي كرده باشند .
مثال : خانمي در سال 1382 مهريه خود را مطالبه مي نمايد ، تاريخ وقوع عقد سال 1360 و ميزان مهريه هشتاد هزار تومان است براي تعيين نرخ روز مهريه ، شاخص يك سال قبل يعني سال 81 را كه 89/205 است را بر شاخص سال 1360 كه 42/4 است تقسيم نموده و حاصل را ضربدر مبلغ هشتاد هزار تومان مي نماييم ، نرخ به دست آمده مهريه قابل پرداخت است .
 
 
   
       
نظر شما در مورد این خبر
نام
 
نظر
 
 
  
       
نظر کاربران در مورد این خبر :
یک انسان
نام :
 
این قانون منطقی نیست
نظر :
 

بابک
نام :
 
متاسفانه جریان کاملا فمنیستی در جامعه شکل گرفته که موجب سواستفاده شدید بعضی از زنان شده است.خال انکه رضایت هیچ گروه را تامین نمیکند.
نظر :
 

شهلا صفروند
نام :
 
خوب بود ولی زیاد خلاصه شده بود
نظر :
 

یوسف
نام :
 
تو آمریکا و اروپا مهری وجود ندارد مگه مردند . فرهنگ ایرانی -اسلامی هالو پرور است .
نظر :
 

رحيم
نام :
 
به خانمها مهريه تعلق ميگيره حتي كمترين مقدار اونو تو جامعه كنوني 114 در نظر بگيريم ميشه 30 ميليون تومان !!!! اگه نداشتي بدي تشريف ميبري زندان !!!
بهشون نفقه تعلق ميگيره اگه ندادي ميشي مجرم و جرم ترك انفاق محقق ميشه بايد بري حبس از سه ماه و يك روز تا پنج ماه البته اين جرم جنبه عمومي هم داره و گذشت شاكي هم موثر در مقام نخواهد بود !!!!!!
فقط اين نيست بهشون اجرت المثل و نصف دارايي هم تعلق ميگيره و مردان در موقع ازدواج چشم بسته اونو و بلكه تمامي شروط ضمن عقد نكاح رو كه به نفع زنان هست امضا ميكنند در حاليكه مخيرند امضا بكنند يا نكنند ولي فكر ميكنند كه حتماً بايد امضا كنند و الا عقدي منعقد نخواهد شد !!!!!
چند درصد مردان ميدونن كه چي رو دارن امضا ميكنن حتي اون دكتر و مهندسش نه خدايش !!!!!!
قابل توجه مردان !!!
زنان حق حبس دارند و مي تونن تا ريال آخر مهرشونو نگرفتن تمكين نكنند !!!!! البته اگه هم مهريه زنو پرداخت كردين عدم تمكين هيچ ضمانت اجرايي ندارد و نميشه زن رو عملاً اجبار به تمكين كرد و الزام به تمكين يك قاعده اخلاقي است تا حقوقي !!!!!
وخيلي ا مردان هتند كه با وجود پرداخت تمام و كمال مهريه زنشان تو سالنهاي دادگاههاي خانواده بدنبال گرفتن الزام به تمكين هستند ولي پس از گذشت سالها متوجه شدند كه هدف معشوقه آنها فقط اخاذي بوده و بس !!!!
و همين شد كه جواني در حتي در دهه چهارم زندگي و حتي با وجود امكانات قيد ازدواج را زد !!!! خودمو نميگما !!!!!
نظر :
 

جمشید
نام :
 
مهریه یعنی حق السکوت. در جامعه کثیف امروزی برای عده ای که صرفاً از خانواده پدری تا کنون که ازدواج نموده اند به دلیل ناتوانائی های مالی صغیر شده اند و برای اوج گرفتن از مهریه و حق های نا حقی که قانون ضعیف خانواده ایران به آنها می دهد ، جهت امرار فراش و زندگی نکبت بار استفاده می کنند.
نظر :
 

منوچهر
نام :
 
نظر آقا يوسف خيلي جالب بود
آقا يوسف عزيز آنجا اروپاست و اينجا ايران آنجا زنان فقط به خاطر عشق ازدواج مي كنند نه به خاطر مهريه و نفقه و اجرت المثل و نصف دارايي و نحله و ....
كدام دختري حاضر است بدون مهر يا با مهريه كمتر ازدواج كند مهريه اي هدف غايي او از ازدوج است و ازدواج فقط وسيله اي براي رسيدن به آن
سكه ها را كه گرفت ميگويد خدانگهدار
مرد هم به دادگاه ميرود و حكم الزام به تمكين زوجه را ميگيرد و زن قهقه اي مستانه ميزند و ميگويد ببينم چه كسي مرا به زور مي خواهد به خانه تو بياورد و قانون هم از او سفت و سخت حمايت مي كند و ميگويد مهر حق زن است و تمكين تكليف زن ولي نمي توان زن را به اجبار مامور و پاسبان مكلف به تمكين كرد و تكليف تمكين ضمانت اجرايي ندارد فقط ميتواني او را طلاق دهي!!!!
نظر :
 

یک زن بی دفاع در جامعه
نام :
 
وقتی شوهر مالی نداشته باشد حتی برای خرجی زندگی می لنگه چه جوری مهریه می تونه بده و قسمت جالب قضیه اینکه در ایران وقتی زنان تقاضای مهریه می کنند یعنی اینکه دیگه نمی خوان به زندگی مشترک با همسرشون ادامه بدن با این تقاصیر که مرد اگر گداهم باشه بازم تازمانی که نخواد زن نمی تونه به دلیل بی پولی و فقر مالی ازش طلاق بگیره . پس زن چه کار باید بکنه این وسط؟
نظر :
 

مهدي سيد محمدي
نام :
 
اين يعني ازدواج بر مردم عادي در اين مملكت حرام است
نظر :
 

مهدی
نام :
 
مهریه ای که برای ازدواج قرار داده شده در قرآن با عنوان «نحله» آمده. مهریه به عنوان کادوی ازدواج از طرف مرد به همسرشه و باید سبب دوام و شیرینی زندگی بشه اما متاسفانه این فرهنگ در جامعه ما جا نیفتاده و برعکس شده
نظر :
 

بیگناه
نام :
 
همیشه حق زن پایمال میشود حتی اگر بی گناه باشد مثل من برای مدها که کاری نداره با شورای حل اختلاف تبانی میکنند که الان بعد 5ماه از صدور حکم حکم اجرا نشده
نظر :
 

یک دوست
نام :
 
والا این آقایون بدترین بلاها رو سر خانوماشون میارن بعد انتظار دارن هیچی سر خودشون نیاد اگه همین مهریه هم نبود معلوم نبود چی به سر خانوماشون میاوردن گرچه موقعی که میخوان ازدواج کنن همه جوره مخلص خانوماشونن ولی تو زندگی حرف فقط حرف خودشون و هیچی دیگه وقتی هم که زن ها مهرشون وبه اجرا میزارن تا یکم حالشون وبگیرن اینقدر خودشون وبه ندارم وندرم میزنن که نگوونپرس بعدهم جون خانمها را میگرن تا یه قسطشون وبدن .
نظر :
 

شهلا
نام :
 
آقا رحيم مي‌دوني چرا؟ به خاطر اينكه الان ديگه تو زندگي صداقت ندارن. مردا فقط براي اينكه يك دختر رو به دست بيارن هزار تا دروغ مي‌بافن و خودشون رو طوري نشون مي‌دن كه دختره يك دل نه صد تا عاشقش مي‌شه. اما وقتي مي‌ره باهاش زندگي مي‌كنه، مي‌بينه كه حتي اون كارايي رو كه مي‌گفته من اهلش نيستم، همه رو براي انجام مي‌ده. تازه چيزي كه شرط ازدواجت بوده، يعني وقتي شرط مي‌كني من اين چيز رو دوست ندارم و اگه تو اهلش نيستي من حاضر به ازدواجم، فقط به خاطر اينكه باهات ازدواج كنه مي‌گه نه من نيستم، ولي وقتي خرش از پل گذشت، قول چي چيه؟
نظر :
 

شهلا
نام :
 
نه آقا منوچهر.
هيچ زني حاضر نيست كه به خاطر مهريه ازدواج كنه، ولي اگه مرد از خودش در نياد و پاي قول و قرار خودش باشه و نخواهد كه از حدي كه خودش براي زنش تعريف كرده، پا فراتر نزاره، هيچ وقت باعث نمي‌شه كه زن حق خودش رو پايمال احساس كنه و دست به اجرا گذاشتن مهريه بزنه.
ايناست. اونجا اروپاست. اونجا همه چيز آزاده، اونجا بدون ازدواج هم مردمش انگار ازدواج كردن. اما اينجا ايران هست و با سنت خودش. پس زياد سخت نگير.
زن هم اگه مهريه رو مي‌خواهد حتما دليلي واسه خودش داره، يه طرفه به قاضي نرو جانم.
من خودم قرباني سادگي خودم شدم و دست به اين جار زدم، اما مطمئن باش مهرم رو مي‌گيرم و نمي‌زارم لااقل حقم دست شوهر نامردم باشه. ترجيح مي‌دهم بدم بهزيستي تا اينكه شوهرم بره با دروغاش يكي ديگه رو بدبخت كنه.
نظر :
 

رويا
نام :
 
عالي بود دقيقو كامل
نظر :