به سايت وكالت خوش آمديد :: تفاوت افراز وتفكيك در املاك مشاعي
صفحه اصلي درباره ما گالري عكس ارتباط با ما آرشیو حوادث آرشیو مقالات آرشیو اخبار ارسال مقاله  
   English Arabic Chinese (Simplified) French German Russian Spanish

Vekalat.com

error: در حال حاضر هیچ نظر سنجی وجود ندارد .لطفا create one.



 

 

 

 

 

 

  مجلات تخصصي

  نحوه تنظيم دادخواست

  شوراهاي حل اختلاف

  نشاني كلانتريها

  نشاني دادسراها

 

  نشاني محاكم دادگستري

  دفاتر ازدواج و طلاق

  دفاتر اسناد رسمي
چهارشنبه - ۸ خرداد ۱۳۸۷ تفاوت افراز وتفكيك در املاك مشاعي

 

 

 حسين قربانيان، كارشناس امور قضايي و كارشناس ارشد حقوق خصوصي

 

 

تفكيك در عرف ثبتي عبارت است از تقسيم مال غيرمنقول به قطعات كوچك‌تر. به عنوان مثال، مالك يا مالكان زميني به مساحت 5 هزار مترمربع، زمين را به قطعات 200  متري تقسيم نموده كه در عرف ثبتي به اين اقدام گفته مي‌شود، آن زمين به قطعات 200 متري تفكيك شده است.  ‌ ‌به اين ترتيب از تفكيك  به منظور انتقال قطعات تفكيك شده به صورت مفروز (جداجدا)، صدور سند مالكيت مفروزي با ابطال سند اوليه و تنظيم تقسيم نامه استفاده مي‌شود. ‌تمامي امور مربوط به تفكيك در اداره ثبت انجام مي‌شود و بعد از آن صورت‌مجلس تفكيكي تنظيم مي‌شود. اين صورت‌مجلس  شامل حدود مساحت قطعات جدا شده به منظور انتقال و به صورت قطعات مفروزي جهت صدور سند مالكيت براي قطعات و تنظيم تقسيم نامه است. در واقع اگر يكي از موارد گفته شده ناقص باشد، تفكيك اعتباري ندارد؛ مثلاً، اگر شخصي 6 دانگ ملك خود را به3 قسمت تقسيم كند؛ اما سند اوليه را باطل نكند، اين تفكيك فاقد اعتبار است.   ‌با وجود اين، تفكيك براي مجزا شدن قطعات به منظور فروش از سوي صاحب آن انجام مي‌شود و براساس آن ملك به قطعات كوچك‌تر تقسيم شده و به قطعات شماره‌هاي جديد؛ اما فرعي داده مي‌شود، حدود و حقوق ارتفاعي جديد تعريف و آخرين قطعه‌اي كه انتقال داده مي‌شود، سند اوليه باطل مي‌گردد. از تفكيك در تقسيم نامه‌ها نيز استفاده مي‌شود. در تقسيم نامه‌ها مالك، بيش از يك نفر است و ممكن است يكي از ديگري سهم بيشتري برده و نوعي صلح محاباتي انجام گيرد.در تقسيم نامه ملك مشاع است و بعد از تفكيك، سند تقسيم نامه تنظيم شده و براساس صورت‌مجلس تفكيكي براي هر مالك مشاعي يك قطعه مفروزي تعيين واسناد مالكيت مشاعي همراه تقسيم نامه از سوي دفترخانه به اداره ثبت ارسال مي‌گردد و ضمن ابطال سند اوليه، سند مالكيت مفروزي براي مالكان صادر مي‌شود. 


تفاوت بين افراز و تفكيك 

تفكيك زمين و تقسيم آن به چند قطعه يا تفكيك يك مجموعه يا مجتمع ساختماني به چند واحد آپارتماني و نحوه  اقدام آن در اداره ثبت سابقه طولاني داشته و به  دليل كثرت انجام و نمونه‌هاي متعدد عملاً جايگاه خود را به عنوان يك تكليف در ثبت باز نموده و شيوه‌اي حاصل شده كه همه به يك نتيجه مـنـتـهــي و در آن مـفــروزات، مـشــاعـات و مشتركات مشخص شده است و با استفاده از قانون تملك آپارتمان‌ها و آيين‌نامه اجرايي و بـخـشـنـامـه‌هـاي ثـبـتي و دستور العمل‌هاي ارشادي، مشكلات در عمل حل و مرتفع گرديده است. 

افراز ملك همزمان با تقسيم و تفكيك در حقوق مدني راه يافته مقوله‌اي است كه تا به حال چنان صورت كلي و شيوه اقدامي پيدا نكرده و همه راه‌ها به يك نقطه ختم شده است و آنچه به عنوان راهنما در دسترس مي‌باشد، قانون افراز و فروش املاك مشاع مصوب 22 آبان 1357 است.  

تفاوت تفكيك و افراز از نظر شكلي و ماهيتي عبارت است از :  

1- در تـفـكـيـك وجـود حـالـت اشـاعـه ضرورت ندارد و ملك با داشتن مالك واحد قابل تفكيك است؛ ولي در افراز بايد حالت اشاعه؛ يعني مالكيت بيش از يك نفر باشد. 

2- تفكيك بارضايت و در حالت تفاهم مـالكان مشاع است و افراز عدم تفاهم و رضايت و وجود اختلاف نسبت به حصه يكديگر و قصد، قطع حالت اشتراك مي‌باشد. 

3- در تفكيك توجهي به مقدار سهم مالكان در كل 6 دانگ لزومي ندارد و بعد از تفكيك به‌هنگام تنظيم تقسيم نامه رعايت حقوق و سهم هر يك از مالكان مشاع مطرح مي‌گردد كه با توافق نسبت به كسري و زيادت يا صلح و هبه رفتار خواهد شد؛ اما در افراز رعايت و توجه به سهم معادل حصه هر يك از مالكان مشاعي ضروري بوده و اگر اين رعايت در ملك به عللي با توجه به تصرف شركا و به وضـعـيـت ديـگر مقدور نباشد، بايد تعديل صورت گيرد و مقدار اضافي ملك،كه در سهم شريك قرار مي‌گيرد، بهاي آن تقويم و در صورت‌مجلس افراز قيد شود. 

4-تفكيك فقط تقسيم ملك است؛ اما افراز تقسيم ملك توا‡م با تعيين سهام مالكان مشاعي است و قطعات افرازي به نسبت سهم مالك مشاع به آنان اختصاص مي‌يابد. به همين دليل حالت اشاعه در افراز ضرورت دارد؛ ولي در تفكيك اين ضرورت نيست و مالك مي‌تواند ملك خود را با رعايت مقررات حاكم بر تفكيك ( ضوابط و مقررات شهرداري) به هر ترتيبي كه مي خواهد تفكيك نمايد. 

5- سن مالك يا مالكان دخالتي در امر تفكيك ندارد؛  اما به صراحت ماده 313 قانون امور حسبي اگر  ميان مالكان، محجور يا غايب باشد، تقسيم با دادگاه خواهد بود. 

6- تنظيم تقسيم نامه پس از تفكيك ميان مالكان مشاعي براي استيلا بر سهم مفروزي ضروري است و چنانچه مالكان مشاع بعد از تفكيك براي تنظيم تقسيم نامه  ميان خود توافق نداشته باشند يا قطعات تفكيكي را متفقاً انتقال ندهند، تفكيك اقدامي بي‌حاصل و كان لم يكن  تلقي شده و دراين شرايط با وجود صورت‌مجلس تفكيكي شركا به ناچار بايد تقاضاي افراز نمايند ( افراز به  دليل عدم توافق مالكان براي تنظيم تقسيم‌نامه.) 

7- درصورت اعتراض  به تفكيك از طرف يكي از شركا ادامه عمليات متوقف مي‌شود و با رضايت معترض مي‌توان ادامه اقـدام را انجام داد؛ ولي اعتراض به افراز درحين اقدام از شركاي ديگر پذيرفته نيست و پس از اتمام مي‌توانند اعتراض  نمايند و رسيدگي به اعتراض نسبت به افراز ملك در صلاحيت مراجع قضايي است. 

8- انجام عمل افراز يا عدم افراز در حكم را‡ي مراجع قضايي است و با افراز ملك و عدم اعـتـراض در مـهـلت مقرر هر مالك مشاع مي‌تواند بر سهم مفروزي خود تسلط پيدا نموده و با تسليم سند مالكيت مشاع به واحد ثبت، سند مالكيت 6 دانگ قطعه اختصاصي را تقاضا و دريافت نمايد. با توجه به اين‌كه چنانچه سرانه يا حق مرغوبيت به او تعلق گرفته، بايد رسيد توديع آن به صندوق ثبت يا اقرارنامه رسمي ذي‌نفع را مبني بر وصول اين حق قبل از صدور سند مالكيت مفروزي به اداره ثبت تسليم نمايد. 

9- صورت‌مجلس تفكيكي ملك با انتقال قطعه يا قطعاتي از آن به غير يا انتقال سهم مشاعي به شريك ديگر يا تنظيم تقسيم‌نامه يا به طور كلي تنظيم سندي قطعي بر روي آن اعتبار پيدا مي كند؛ اما در افراز با انقضاي مهلت اعتراض هر قطعه در سهم مالك آن مستقرگي ديده و اين امر با استقراع تعيين مي‌شود. پس مي توان گفت براي حصول نتيجه و تسلط بر سهم مفروزي، تفكيك، اقدامي 2 مرحله اي و افراز، اقدامي يك مرحله‌اي است.  

10- تفكيك در اداره ثبت انجام مي‌گيرد؛ اما افراز هم در اداره ثبت و هم در دادگاه 

11- در افراز را‡ي صادر مي‌شود؛ ولي در تفكيك صورت‌جلسه تفكيكي 

12- در افراز اجبار حاكم است؛ ولي درتفكيك مسامحه 

13- در تفكيك سهم  تمامي افراد جدا و ملك از حالت مشاع خارج مي‌شود يا اگر مالك يك نفر باشد، ملك به قطعات كوچك‌تر تقسيم مي‌گردد؛ اما در افراز فقط سهم خواهان جدا مي‌شود و بقيه ملك مشاع باقي مي‌ماند. 

14- در صورتي كه بر تفكيك اعتراض شود، موضوع اعتراض در اداره ثبت رسيدگي مي‌شود؛ اما اگر بر افراز اعتراض گردد، پرونده جهت بررسي به دادگاه ارسال مي‌شود.

 
 
   
       
نظر شما در مورد این خبر
نام
 
نظر
 
 
  
       
نظر کاربران در مورد این خبر :
armin
نام :
 
kheli khob
نظر :
 

جواد
نام :
 
زکات علم اشاعه ان است .
نظر :
 

زیبا فراهانی
نام :
 
سلام .خسته نباشید .خوب است اما من کاملا توجیه نشدم.در مورد دو واحد آپارتمان در دو شهر متفاوت(تهران - کرج) در صورتی که 5نفر وارث باشند ،شرایط به چه شکل می باشد ؟
نظر :
 

مهسا
نام :
 
سلام . میخواستم بدونم اگر زمینی تفکیک بشه و به همه زمینها پلاک بدهند ولی یکی از زمینها رو یادشون بره پلاک بدهند چی میشه ؟ چه جوری بهش پلاک میدهند ؟
نظر :
 

محمد درباری
نام :
 
با تشکر چند سوال اپارتمانی میخواهد افراز شود مجاورین میتوانند شاکی شوند
نظر :
 

داود
نام :
 
افراز زمین چطور
نظر :
 

محمد درباری
نام :
 
اپارتمانی دارای سند 6 دانگ را دو نفر خریدهاند 72متریو 165 متری وتبدیل به 2 واحد با کشیدن دیوار کاملا مجزا کرده وبه راه پله مشایی درب جدیدی باز کرده اند اینجانب اپارتمانم روبروی اپارتمان مذکور بوده ودر سال 79 به شهرداری شکایت کردم ماده 100 رای به اعاده به وضع سابق داد رای اجرا نشد درسال 87 شهردار پرونده را مجدا به ماده 100 فرستاد وگفت که رای اشتباهی صادر شده وماده 100 مجدا رای به اعاده به وضع سابق داد پس از 6 ماه شهرداری فقط درب اضافی را بسته وگفت رای اجرا شده حراست و بازرسی صورت جلسه را امضا نکردند وپروندا همچنان باز است مالک قطعه 165 متری به اداره ثبت مراجه وتقاضای افراز نموده ایا میتواند این کار را بکند
نظر :
 

فرزانه رضوانی
نام :
 
با سلام و تشکر مطلب را خواندم بسیار خوب همه جوانب را توضیح داده بودید. متشکرم سوال من این است که ایا ملک 500 متری را که شهرداری تفکیک نمی کند میتوانیم از طریق افراز یک ملک را که در ورثه می باش و شهرداری تفکیک نمی کند به 2 قسمت تفکیک کنیم و باز ان دو قسمت را از طریق افراز مجددا به قطعات کوچکتر تفکیک کنیم
نظر :
 

مهدی
نام :
 
خیلی خوب
نظر :
 

maral
نام :
 
خیلی مقاله عالی بود و بسیار موشکافانه . ممنون از نویسنده.
نظر :
 

محمد
نام :
 
سلام خیلی مفصل. بود اکر خلاصه بود بهتر بود
نظر :
 

ناصر پورمشکی
نام :
 
ممنون از راهنمائیتان
نظر :
 

سید محمد باقری مدینه
نام :
 
مقاله کاملی بود. مخصوصا چند نکته آخرش که ظرافت خاصی لازم داشت . از نویسنده سپاسگزارم.
نظر :
 

نام :
 
عالی بود
همیشه و در همه حال پیروز و سربلند باشی
نظر :
 

رحیمی
نام :
 
خیلی بهم کمک کرد ممنون
نظر :
 

عباس نص الهي
نام :
 
خيلي عالي بود موشكافانه ودقيق ،برقرار باشيد
نظر :
 

سلیمان دوست
نام :
 
جامع ،کوتاه ومفیدبود
نظر :
 

مهدی
نام :
 
خوبه
نظر :
 

شخصه
نام :
 
خوب خوب خوب
نظر :
 

اسفندیار
نام :
 
زمینی است که فعلا داخل آن ساختمان دارد و باید به دو قطعه تقسیم و تفکیک گردد سوالم این بود که اگر سهم هر یک از وارثین در وسط آن ساختمان قرار گیرد آیا آن ساختمان باید خراب گردد؟یا با تفاهم میشود آنرا تفکیک و برای هر قطعه سند جداگانه ای دریافت نموده اما ساختمان فعلا جای خود باقی مانده و در آینده آنرا خراب نمود؟
نظر :
 

حسین ت
نام :
 
باسلام بسیارعالی وروشن بیان شده .
لطفا" بفرمائیددرموردحکم قطعی ازطرف دادگاه نسبت به قسمتی ازملک مشاع بابت قسمتی ازبدهی شخص باتشرفات قانونی صادرشده ودرخواست افرازنموده ایم لیکن همسر شخص بدهکاراعلام نموده که ملک بنام من است آیاکاری میتواندبکنند.
نظر :
 

مسعود
نام :
 
بعنوان اطلاع رسانی خوب است
نظر :
 

فرنگیس
نام :
 
اطلاعات گسترده و مفیدی بود متشکرم
نظر :