نكته ها و لطائف :: وكلا و چهره هاي مشهور حقوقي
صفحه اصلي درباره ما گالري عكس ارتباط با ما آرشیو حوادث آرشیو مقالات آرشیو اخبار ارسال مقاله  

Vekalat.com

error: در حال حاضر هیچ نظر سنجی وجود ندارد .لطفا create one.



 

 

 

 

 

 

  مجلات تخصصي

  نحوه تنظيم دادخواست

  شوراهاي حل اختلاف

  نشاني كلانتريها

  نشاني دادسراها

 

  نشاني محاكم دادگستري

  دفاتر ازدواج و طلاق

  دفاتر اسناد رسمي

وكلا و چهره هاي مشهور حقوقي
 
* شهيد سيد حسن مدرس
* دكتر محمد مصدق
* سيد هاشم وكيل
* شيخ رضا ملكي
* سيد احمد شريعت زاده ( مشاور )
* محمود سرشار
* علي اكبرطه
* حسين شهيدي
* احمد جدلي ( عراقي )
* ابولفضل لساني
* دكتر سيد محمدرضا جلالي نائيني
* ارسلان خلعتبري
* دكتر محمد شاهكار ( آل آقا )
* توجه و تذكر :

-------------------------------------------------------------



* شهيد سيد حسن مدرس

اين شرح حال توسط خود مرحوم مدرس ، از اعضاء كميسيون قانون آيين دادرسي كيفري ، در تاييد و تنفيذ با موازين شرعي ، به درخواست مدير روزنامه وقت اطلاعات ، در سال ۱۳۴۶ هجري قمري تاليف شده و تقريبا ، به همان صورت درج ميشود :
موالات من در حدود يكهزار و دويست و هشتاد و هفت هجري قمري كه قريب ساكن ميباشند ، از سادات طباطبا و اصلا زوارهاي . شغل پدر و جد من ، منبر و تبليغ احكام الهي و جد ابي من مير عبدالباقي از زهاد محسوب بودند و مهاجرت بقمشه واقع در جنوب اصفهان ، خط و طريق فارسي نمودند ، مرا هم در سن شش سالگي تقريبا به جهت تربيت هجرت داده ، به قمشه نزد خود بردند . سن صباوت را خدمت آن بزگوار بسر برده ، ۱۴ سال تقريبا از عمرم گذشت كه جدم مرحوم شد . حسب الوصيه آن مرحوم تقريبا در ۱۶ سالگي به جهت تحصيل به اصفهان آمدم . سيزده سال در اصفهان مشغول تحصيل بودم ، در سن ۲۱ سالگي پدر مرحوم شد و مدت توقف در اصفهان ۱۳ سال گذشت . قريب ۳۰ نفر استاد در اين مدت در علوم عربيه و فقه و اصول و معقول درك كردم كه از برجسته ترين آنها در علوم عربيه ، مرحوم آقا ميرزا عبدالعلي هرندي نحوي بوده كه تقريبا ۸۰ سال عمر داشت و صاحب تصانيف زياد ولي از بي اقبالي دنبا محجور ماندند و در علم معقول و دومين جهانگير خان قشقايي و آخوند ملا محمد كاشاني كه هر دو عمر خود را در مدرسه صدر اصفهان به آخر رسانيده و به وصع و زهد دنيا را وداع فرمودند .
بعد از واقعه دخانيه به عبات عاليات مشرف شدم و بعد از تشرف حضور حضرت آيت الله حاجي ميرزا حسن شيرازي رحمت الله عليه ، به جهت تحصيل توقف در نجف اشرف اختيار كردم ، علما و بزرگان آن زمان را تيمنا و تبركا كلا درك كرده و از اغلب ايشان استفاده نمودم ولي عمده تحصيلات من خدمت مرحوم مغفورين حجتين كاظمين خراساني و يزدي بود . تشرف من در عتبات تقريبا هفت سال شد و بعد مراجعت به اصفهان نمودم . در مدرسه جده كوچك اصفهان مشغول تدريس فقه و اصول شدم به ترتيبي كه فعلا هم در مدرسه سپهسالار مشغولم و از خداوند توفيق ميخواهم به همين قسم بقيه عمر مشغول باشم . بعد از مراجعات از عتبات در اصفهان فقط از امورات اجتماعي ، مباحثه و تدريس را اختيار كرده بودم تا زمان انقلاب استبداد به مشروطه مجبورا اوضاع ديگري پيش آمد كه ميتوان گفت « اتسع الخرق علي الراقع » بر حسب امر حجج السلام عتبات عاليات و دعوت دوره دويم مجلس شوراي ملي به عنوان طراز اول نظارت مجلس شوراي ملي به طهران آمدم و دورههاي مجلس را تا به حال ادارك كردهام . ديدني ها را ديده و شنيدهها را شنيده . در مدت چند سال انقلاب از محله وقايعي كه به من روي داده ۲ سال مهاجرت است با مجاهدين ايراني در جنگ عمومي كه به مسافرت عراق عرب و سوريه و اسلامبول منتهي شد كه تفصيل آن را مجال بايد و نيز۲ دفعه مورد حمله شدم ، يكي در اصفهان كه در مدرسه جده بزرگ در وسط روز چهار ، تير تفنگ و غيره به من انداختند ولي موفق نشدند و آنها را تعقيب نكردم و مرتبه دوم سال گذشته بود كه جنب مدرسه سپهسالار اول آفتاب كه به جهت تدريس به مدرسه ميرفتم ، در همين ايام تقريبا ده نفر مرا احاطه نمودند و في الحقيه تير باران كردند كه از تيرهاي زياد كه انداختند چهار عدد كاري شد سه عدد به دست چپ مقارن پهلو جنب يكديگر زير مرفق و بالاي مرفق و زير شانه ، حقيقتا تيراندازان قابلي بودند در هدف كردن قلب خطا نكردند ولي مشيهالله سبب را بي اثر نمود و يك عدد هم به مرفق دست راست خورد .
ولا حول و لاقوه الا بالله العلي العظيم
في ۷ شهر ربيع الثاني ۱۳۴۶ قمري
مدرس
فهرست


* دكتر محمد مصدق

دكتر محمد مصدق ، فرزند ميرزا هدايت الله ( معروف به وزير دفتر ) در سال ۱۲۶۱ شمسي در تهران به دنيا آمد . پس از درگذشت پدرش لقب مصدق السلطنه به دكتر محمد مصدق داده شد . مصدق دورههاي مقدماتي و متوسطه را در شهرهاي تبريز و تهران به پايان رساند . پس از بازگشت به تهران به عنوان مستوفي محاسب خراسان برگزيده شد و به اين استان رفت . پس از مدتي به تهران برگشت و در دوره اول مجلس شوراي ملي مشروطيت به نمايندگي انخاب شد ، اما به علت صغر سن ، اعتبارنامهاش پذيرفته نشد . در سال ۱۲۸۷ شمسي به فرانسه رفت و در مدرسه علوم سياسي پاريس به تحصيل مشغول شد و ديپلم عالي دريافت كرد . سپس به سوئيس رفت و در دانشكده حقوق دانشگاه نوشاتل به فراگيري حقوق خصوصي پرداخت . سرانجام در سال ۱۲۹۰ شمسي با ارائه پايان نامه «وصيت در حقوق اسلام» موفق به دريافت دكتراي حقوق خصوصي شد . پايان نامه او در سال ۱۹۱۱ ميلادي در بلوار سن ميش فرانسه چاپ و منتشر شد . گفته ميشود كه وي نخستين فرد ايراني است كه دكتراي حقوق دريافت كرده است .
پس از مراجع به ايران ، در كابينه مشير الدوله براي وزارت عدليه انتخاب شد ، اما بنابر دلايلي به عنوان والي فارس منصوب شد . پس از تشكيل دادگستري نوين و به وجود آمدن كميسيونهاي تهيه و تدوين قوانين ، مصدق به عنوان عضو رسمي و غير رسمي كميسيونهاي مختلف به انجام وظيفه پرداخت . دكتر مصدق چند بار به نايندگي مجلس ، وزير ماليه و وزير خارجه منصوب شد و آخرين سمت او نخست وزيري در اواخر دهه ۲۰ و اوائل دهه ۳۰ شمسي بود . نهضت ملي شدن صنعت نفت ، در زمان وي به سرانجام رسيد .
برخي آثار حقوقي دكتر مصدق عبارت است از : دستور در محاكم ، حقوق پارلماني در ايران و اروپا ، اصول و قوانين ماليه ، مدارك حقوق اسلامي و وصيت در مذهب شيعه به ضميمه حقوق مدنيه ( ترجمه از فرانسه با همكاري دكتر احمد متين دفتري ، علي معتمدي و نصر الله انتظام ) ، وصيت در حقوق اسلام ( پايان نامه دكتري به زبان فرانسه )
دكتر محمد مصدق ، پس از ۸۵ سال عمر پرتلاش و با عزت و بعد از دوازده سال تبعيد در روستاي احمد آباد قزوين ، در سال ۱۲۴۵ چشم از جهان فروبست .
فهرست


* سيد هاشم وكيل

آقا سيد هاشم وكيل ، فرزند سيد علينقي ، در سال ۱۲۶۵ ( ش ) در شهر سامره به دنيا آمد . از كودكي به فراگيري علوم ديني ، قرآن ، فقه و اصول ، احكام و روايات ، منطق ، بيان ، ادبيات فارسي و عرب پرداخت و در اين علوم به آگاهي كامل رسيد . در سال ۱۲۸۹ ( ش ) مقررات اصول تشكيلات و محاكمات عدليه به تصويب رسيد و او در بيست و چهار سالگي شروع به وكالت در دعاوي كرد و اين امر تا سال۱۲۹۴ ( ش ) ادامه داشت . در زمان وزارت نصرت الدوله فيروز در عدليه ، يك سال و اندي به رياست دادگاه بدايت و رياست محاكم ابتدايي در شهرهاي رشت و تهران مشغول بود . در سال۶ ـ ۱۲۹۵ ( ش ) مجددا‏ً به وكالت روي آورد .
وي يكي از اعضاي موسس كانون وكلاي دادگستري ايران و از قديميترين وكلاي عدليه بود و تحولات چشمگيري در كار وكالت دادگستري و استقلال كانون وكلا به وجود آورد . كارت وكالت وي پس از دوازده سال وكالت ، به دستخط و امضاي سيد مصطفي عدل ( منصور السلطنه ) در سال ۱۳۰۰ ( ش ) به وي اعطا شد . او نخستين كسي است كه فروش پوشههاي ۳۰ ريالي پرونده هاي دعاوي را پايه گذاري كرد و و از اين راه كمك مالي قابل توجهي به كانون وكلا كرد . نام سيد هاشم وكيل با نام دادگستري و مفهوم اجراي قانون آميخته بود . وي سالها نيابت رئيس و از ۱۳۳۰ تا ۱۳۴۵ ( ش ) رئيس كانون وكلا بود . او همچنين عضو كمسيون مطالعه قوانين و رئيس مجله كانون وكلا بود . آقا سيد هاشم وكيل ، به طور رسمي ( در دادگستري نوين ) از بيست و دوم مرداد ماه ۱۳۰۷ ( ش ) به عنوان وكيل پايه يك ، مشغول به وكالت بود و حدود ۶۰ سال سابقه وكالت در دادگستري داشت .
آقا سيد هاشم وكيل ، پس از ۸۴ سال عمر پر تلاش ، در روز جمعه سي و يكم خردادماه ۱۲۴۸ ( ش ) به علت سكته قلبي در تهران بدرود حيات گفت .

فهرست


* شيخ رضا ملكي

آقا رضا ملكي ، در سال ۱۲۴۷ ( ش ) در خانوادهاي روحاني به دنيا آمد . تحصيلات خود را با فراگيري قرآن كريم ، خط ادبيات فارسي و عربي ، نزد معلمان سرخانه شروع كرد . هوش و ذكاوت او به حدي بود كه معلمان وي ميگفتند : از هوش و حافظهاي بسيار بسيار بالا بر خوردار است و در حد نابغههاست . در ۱۴ - ۱۳ سالگي ، كل قرآن مجيد را با تمام معاني فارسي آن از حفظ بود . پس از طي دوره مقدماتي ، به مدرسه خان مروي رفت و در محضر علماي بزرگ آن زمان همچون : آقا سيد ابو الحسن اصفهاني ( يكي از مراجع تقليد در نجف اشرف ) ، مرحوم شيرازي و حاج سيد حسن طباطبايي به فراگيري علوم تكميلي دروس سطح و خارج فقه و فلسفه پرداخت و به درجه اجتهاد رسيد . سپس به فراگيري علوم حقوقي پرداخت و پس از اشراف بر علوم حقوقي و قضايي ، به وكالت عدليه روي آورد .
ملكي ، تسلط بسياري بر قوانين و اصول محاكمات و فنون وكالت داشت و از نيروي بيان بسيار بالايي برخوردار بود . شيوايي و فصاحت بيان و كلام او باعث جلب توجه و اعجاب شنوندگان ميشد . او هرگز پروندههاي خود را نميخواند و اين كار را بر عهده دو منشي خود گذاشته بود . حافظهاش آنقدر نيرومند بود كه حتي مي دانست كدام مورد يا كلمه خاص در چه صفحه و سطر كدام پرونده درج شده است . او در بسياري از محاكمات جنجالي و تاريخي رجال و مشاهير صده اخير ايران شركت داشت . سابقه وكالت ملكي به بيش از نيم قرن ميرسد . او يكي از وكلاي پايبند شريعت و احكام اسلامي بود . بيشتر در آمدهاي حاصل از حق الوكالت را صرف امور خيريه و عالم المنفعه ميكرد و از محبوبيتي خاص برخوردار بود .
آقا شيخ رضا ملكي ، در بيست و دوم تير ماه ۱۳۴۲ ( ش ) بدرود حيات گفت . پيكرش در قبرستان ابوحسين ، مجاور حرم حضرت معصومه ( س ) در قم به خاك سپرده شده است .
فهرست


* سيد احمد شريعت زاده ( مشاور )

سيد احمدشريعت زاده ( مشاور ) ، فرزند حاج سيد تقي شريعتمدار ، در سال۱۲۶۲ ( ش ) در محله سنگلج تهران به دنيا آمد . از كودكي تا پايان عمر به فراگيري فقه و علوم اسلامي ، دروس خارج فقه ، تمام رشتههاي علم حقوق و معارف علوم طبيعي ( در مدرسه عالي صلاحيت دولتي ) مشغول بود . علاقهاش به مطالعه تا حدي بود كه اغلب در حال مطالعه در كتابخانه كانون وكلا ديده مي شد و اين اواخر به كمك ذرهبين مطالعه ميكرد . او نه تنها در امور مدني بلكه در امور كيفري نيز تبحر و استادي چشمگيري داشت و به حق يكي از استادان بي همتاي وكالت بود . متن مدافعات وي از لحاظ شيوايي ، ايجاز و رواني جملات ، همواره مورد توجه و استفاده وكلاي جوان بوده است .
شريعت زاده از سال ۱۲۹۱تا ۱۳۰۷ ( ش ) به امور قضايي در عدليه مشغول بود و از سال ۱۳۰۷ به بعد ، كار وكالت در دادگستري را شروع كرد و آنقدر در اين كار صادق و درستكار بود كه به نقل از يك نشريه حقوقي '' هرگز ديده نشد كه استمداد مظلومي را ناديده بگيرد و در احقاق حق ظعفا كوتاهي و دريغ كند . '' وصيتنامهاي از وي حطاب به جامعه وكلا در سال ۱۳۴۷ ( ش ) در نشريهاي حقوقي چاپ شده است كه برخي از مفاد آن خالي از لطف نيست .
۱ - هيچگاه مطالعه كتب علمي حقوقدانان نامي جهان را تا ممكن است ترك نكنيد .
۲ - نشريهها ، بروشورها و كتابهاي تازهاي كه نشانه تكامل دائم شعب علم حقوق است ، به دقت مطالعه و خود را با تحولات و توسعه اين علوم تطبيق پذير نمايند .
۳ - به اصالت برتري حقوق و اصالت حقيقت در امور قضايي احترام كنيد .
۴ - اختلاف در امور نظري بين و كلا ، نبايد هيچ گونه اثر بدي در مناسبات و روابط برادرانه بين وكلاي دادگستري داشته باشد و در پايان جلسات دادرسي ، همان رفتار محترمانه و صادقانه برادري شغلي بين آنها پابرجا و مستحكم بماند .
شريعت زاده ، در بسياري از محاكمات جنجالي و تاريخي به وكالت پرداخت . يكي از اين محاكمات ، دفاع او از علي اصغر بروجردي ( اصغر قاتل ) بود كه سروصداي فراواني برپا كرد ( ۱۳۱۳ش ) . متن دفاعيات وي مورد تقدير مقامات قضايي قرار گرفت و در نشريات حقوقي آن زمان به چاپ رسيد و حتي به زبان فرانسه ترجمه شد . چيرهدستي او در دفاع از موكلين خود به حدي بود كه به نقل از يك قاضي بازنشسته : '' در آن سالها ، قضاوت و وكلاي جوان ، همواره سعي ميكردند در زمان جلسات رسيدگي به پرونده هاي موكلين مرحوم شريعت زاده ، حضور داشته باشند و از خطابه و شيوه وكالت او درس بگيرند . به بياني ديگر ، براي آنها ، زمان رسيدگي همانند كلاسهاي درسي حقوقي بود . '' سيد احمد شريعت زاده ، پس از ۸۶ سال عمر با عزت و پر تلاش ، در سهشنبه بيست و ششم آذر ماه ۱۳۴۷ ( ش ) پس از يك بيماري كوتاه ، چشم از جهان فروبست .
فهرست


* محمود سرشار

محمود سرشار ، در سال ۱۲۸۰ ( ش ) در تهران به دنيا آمد . در كودكي پدرش را از دست داد و در دامان مادر دانشمند و با تقواي خود پرورش يافت . دوره ابتدايي را در دبستان فرهنگ و دوره متوسطه را در دبيرستان اتحاد به پايان رساند . سپس براي فراگيري زبان فرانسه به مدرسه آليانس رفت و به طور همزمان به تحصيل در مدرسه عالي حقوق تهران مشغول شد و ليسانس قضايي گرفت . سپس به استخدام اداره پست و تلگراف درآمد و در كنار آن به تدريس در دوره شبانه يكي از مدارس پرداخت . پس از مدتي به دادستاني بوشهر منتقل شد ، اما به دليل بيماري به تهران بازگشت و منتظر خدمت شد . در سال ۱۳۱۱ ( ش ) از كانون وكلا پروانه وكالت گرفت و تا آخر عمر به اين شغل ادامه داد .
سرشار در كنار وكالت ، به امور فرهنگي و علمي علاقه بسيار داشت و كانون هدايت افكار را تاسيس كرد و عدهاي از وكلاي معروف آن زمان به عضويت اين كانون در آمدند . او از سال ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۴ ( ش ) در زمينههاي حقوقي و علمي براي مردم سخنراني كرد و در واقع اين كانون در آن زمان فرهنگستاني جامع به شمار ميآمد . خدمت او در ياري رساني به بينوايان و دفاع از حق آنان زبانزد خاص و عام بود . تلاشهاي وي در راه استقلال كانون وكلا باعث شد كه به اتفاق آرا به عضويت در هيئت مديره و سپس نيابت رئيس كانون وكلا انتخاب شود . او به زبانهاي انگليسي ، آلماني ، فرانسه ، ايتاليايي و عربي ، تسلط كامل داشت و بارها به هزينه شخصي ، به نمايندگي از كانون وكلا در كمسيونها و كنفرانسها بين المللي وكلاي جهان شركت كرد و حتي به رياست سازمان جهاني وكلا منصوب شد . او به دليل احاطه بر مسائل حقوقي و زبانهاي مختلف ، مورد تحسين و احترام نمايندگان خارجي وكلا بود و از نظرات و افكار وي استفادههاي فراواني مي شد .
از ديگر خدمات وي ، تاسيس و راهاندازي كتابخانه كانون وكلا ، راهاندازي مجله علمي - حقوقي اين كانون و خريد و اهداي كتاب پس از هر مسافرت به خارج از كتاب پس از هر مسافرت به خارج از كشور بود . يكي از سلسله مقالات مشهور سرشار در زمينه '' طريقه كشف جعل '' به عنوان شاهكاري در زمينه حقوق شناخته شدهاست .
محمود سرشار ، در فروردين ماه ۱۳۴۳ ( ش ) ديده از جهان فرو بست .
فهرست


* علي اكبرطه

علي اكبرطه ، درعيدقربان سال ۱۲۷۸ ( ش ) در تهران به دنيا آمد . تحصيلات خود را در علوم قديمه ، فقه و اصول ، ادبيات فارسي و عرب ، حقوق اسلامي در مدارس و حوزههاي علميه تهران به پايان رساند . سپس زير نظر دايي خود معين السادات طه كه از پيشكسوتان وكالت در عدليه بود ، به كار آموزي پرداخت . پس از مدتي به وكالت عدليه مشغول شد و در كنار آن به فرا گيري زبان فرانسه همت گماشت . پس از انحلال عدليه قديم توسط داور ، درباره استقلال و تشكيل كانون وكلا طرف مشورت قرار گرفت . بعدها به اتفاق آراي وكلاي وقت ، به دادستاني انتظامي وكلا منصوب شد و تا پايان عمر ( نزديك سي سال ) در اين مقام به نظارت بر اجراي صحيح وظايف وكالت توسط آنها ، مشغول بود .
صدور جواز وكالت وكلا و گزينش كارآموزي توسط وي صورت ميگرفت . او به انضباط و اخلاق وكلا توجه دقيقي داشت و معتقد بود : '' وكالت ، وجدان ، رافت ، صداقت و حق و نا حق نكردن ميخواهد . '' گفتني است كه بسياري از وكلاي مشهور ، از شاگردان و كارآموزان طه بودند . تسلط وي بر فن وكالت زبانزد خاص و عام بود ، وبه درستي و پاكدلي در امر وكالت شهرت داشت .
اهم محاكماتي كه طه در آنها شركت داشت عبارتند از : وكيل تسخيري در محاكمه سرپاس مختاري ( عامل قتل شهيد مدرس ) ، وكيل انتخابي در دو محاكمه مختلف طيب و بسياري از محاكمات تاريخي دهه ۱۰و۲۰ شمسي . از جمله آثار تاليفي و تحقيقي ايشان مي توان به كتاب حق و نا حق اشاره كرد .
علي اكبر طه ، در عيد قربان چهاردهم ۱۳۴۵ ( ش ) به دليل حمله قلبي ، در تهران بدرود حيات گفت .
فهرست


* حسين شهيدي

حسين شهيدي ، در سال ۱۲۸۲ ( ش ) در قزوين به دنيا آمد . دوره مقدماتي تحصيل در علوم اسلامي ، فقه و اصول ، منطق و فلسفه ، صرف و نحو ، ادبيات فارسي و عربي و دوره اوليه طلبگي را در حوزه علميه قم آغاز كرد . سپس به حوزه علميه و مدرسه عالي سپهسالار تهران آمد و به تكميل دروس قبلي پرداخت . آنگاه به نجف اشرف رفت و سرانجام به درجه اجتهاد رسيد .
پس از بازگشت به ايران ، به تحصيل در دارالفنون مشغول شد . سپس به مدرسه عالي حقوق تهران رفت و در كنار تحصيلات عالي ، به مرحوم علي اكبر دهخدا در تنظيم بخشي از لغتننامه وي كمك موثري كرد .
پس از فارغ التحصيلي ، به استخدام اداره اوقاف درآمد و در سال ۱۳۱۹ ( ش ) پروانه وكالت عدليه را به دست آورد و تا آخد عمر به اين كار مشغول بود . او سال ها نيز مشاور حقوقي دانشگاه تهران ، بانك ملي ايران و وزارت فرهنگ بود . همچنين عضو هيئت مديره كانون وكلا ، عضو ثابت كنفرانس هاي علمي اين كانون بود و شهرت ويژه اي در ميان عام و خاص داشت . شهيدي بخش قابل توجهي از درآمدهاي خود را صرف امور خيريه وساختن مدارس ابتدايي و دبيرستان در قزوين كرد . احاطه وي بر علوم فقهي ، فن وكالت و حقوق جديد ، شهرت خاصي به او بخشيده بود .
حسين شهيدي پس از ۶۰ سال عمر پر تلاش ، در سال ۱۳۴۲ ( ش ) به علت بيماري كليوي ، در تهران دار فاني را وداع گفت .
فهرست


* احمد جدلي ( عراقي )

احمد جدلي عراقي ، در سال ۱۲۷۰ ( ش ) در تهران درتهران به دنيا آمد . دوره مقدماتي را در مدرسه عبدالله خان بازار تهران گذراند و به علوم حوزه اي ، فقه و اصول ، علوم سياسي ، فلسفه و بيان احاطه كامل يافت . سپس به مدرسه عالي حقوق تهران رفت و در سال ۱۳۰۳ ( ش ) ليسانس قضايي گرفت . مدتي در مشاغل قضايي ، محاكم و دادسراها ، به ويژه دادستاني كرمانشاه و تهران مشغول به كار بود . سرانجام در سال ۱۳۱۴ ( ش ) از كار قضايي كناره گيري كرد و به وكالت پرداخت . وي در بسياري از محاكمات جنجالي مثل محاكمه سرپاس مختاري و محاكمات مشهور دهههاي ۱۰و ۲۰ ( ش ) شركت داشت . آقاي جدلي ، تبحر بسياري در اصول محاكمات و فنون وكالت داشت و يكي از وكلاي سر سخت و قاطع و از اعضاي هيئت ثابت ممتحنه امتحانات گزينش كار آموزان وكالت به شمار ميآمد . وي به ورزش علاقه بسياري داشت و پيش از شروع كار ( در دادگستري ) هر صبح به فوتبال ميپرداخت .
احمد جدلي ، پس از ۸۰ سال عمر پر تلاش ، در بيستم دي ماه ۱۳۶۵ ( ش ) در تهران بدرود حيات گفت .
فهرست


* ابولفضل لساني

ابوالفضل لساني ، فرزند حاج ميرزا نصرالل ه ( لسان المحدثين ) ، در سال ۱۲۷۶ ( ش ) در شهر نور مازندران به دنيا آمد . پدرش از او وعاظ و علماي معروف مازندران بود و نياكانش اهل دين و از روحانيون مشهور بودند و كتابخانه مهمي داشتند كه بعدها آن را به آستانه قم اهدا كردند . ابوالفضل لساني دوره مقدماتي صرف و نحو عربي و معاني و بيان را نزد مل امرتضي نوري آغاز كرد . سپس در حوزههاي علميه تهران به فراگيري دوره كامل رشته معقول ومنقول پرداخت . پس از پايان اين دورهها ، به منظور خدمت آموزشي در وزارت فرهنگ ، يك دوره حساب و جغرافيا و ديگر دروس سيكل اول متوسطه را فراگرفت و در امتحانات انتخاب معلم وزارت فرهنگ ( ۱۲۹۸ش ) شركت كرد . سپس به مطالعه عميق در رشتههاي مختلف سياسي و اجتماعي ، تاريخ تفصيلي ايران و قارههاي مختلف پرداخت . مدتي به روزنامهنويسي و سردبيري روزنامههاي اواخر دهه۱۲۹۰ و اوائل دهه ۱۳۰۰ ( ش ) مشغول بود ( روزنانه وطن ، روزنامه اقتصاد ايران و روزنامه كار ) . پس از روي كار آمدن حكومت رضاخان ، روزنامهنگاري را رها كرد و به كارهاي فرهنگي و معلمي پرداخت .
پس از تشكيل دادگستري نوين ، به دعوت علياكبرخان داور ، با سمت مستنطقي ( بازپرسي ) به شهر اصفهان رفت . يك سال و نيم بعد ، دادستان اصفهان شد و مدتي بعد به مستشاري دادگاه استان اصفهان رسيد . ديگر عناوين قضايي وي عبارتند از : رئيس دادگستري يزد ( ۱۳۱۰ش ) ، رئيس دادگاههاي شهرستان شيراز ( ۱۳۱۲ش ) ، مستشار دادگاه اصفهان ( ۱۳۱۶ش ) ، رئيس دادگسترس كرمان ( ۱۳۱۸ش ) ، دادستان خراسان ( ۱۳۱۹ش ) . در سال ۱۳۲۰ ( ش ) حكم دادستاني استان ۳ و ۴ براي او صادر شد ، اما به دلايلي نپذيرفت و از كار قضايي كناره گيري كرد . از همين تاريخ ، جواز وكالت خود را دريافت كرد و تا آخر عمر به وكالت دادگستري مشغول بود . البته چند سالي نيز در كسوت نماينده مجلس شوراي ملي و سناتور مجلس سنا انجام وظيفه كرد .
اهم آثار تاليفي و تحقيقي آقاي لساني عبارتند از : ۱ - سلسله مقالات تاريخي ، علوم اجتماعي ، سياسي و اقتصادي كه از سال ۱۳۲۶ تا ۱۳۲۹ ( ش ) در روزنامه داد منتشر شده است ۲ - نفت ، طلاي سياه يا بلاي ايران ( ۶۰۰ صفحه ، بخشي از مقالات منتشرشده در زمينه مسائل سياسي ، اقتصادي و اجتماعي نفت ايران ) سلسله مقالات مادر گنهكار يا صحنه زندگي كه در روزنامه '' داد '' منتشر شده است۴ - مادر گنهكار ( بر اساس همان مقالات قبلي ) . ابوالفضل لساني ، بر اثر يك مزاحمت تلفني دچار حمله و سكته قلبي شديد شد و سرانجام در روز جمعه نوزدهم دي ماه ۱۳۳۷ ( ش ) در تهران درگذشت . پيكرش در امامزاده عبدالله ( س ) شهر ري تهران به خاك سپرده شده است .
فهرست


* دكتر سيد محمدرضا جلالي نائيني

دكتر سيد محمد رضا جلالي نائيني ، در سال ۱۲۹۳ ( ش ) در شهر نائين به دنيا آمد . خاندانش از علما و مولفين بنام و روحانيون بزرگ زمان خود بودند . تحصيلات مقدماتي را در منزل پدري و مكتبخانه آغاز كرد و عربي و ادبيات فارسي را آموخت . سپس به مدرسه حكيم نظامي اصفهان رفت و به ادامه تحصيل پرداخت . قسمتي از دوره متوسطه را در مدارس صارميه و سعدي طي كرد و بقيه را پس از عزيمت به تهران ، در مدرسه ثروت تهران ( ايرانشهر ) و دار الفنون به پايان رساند . در سال ۱۳۱۶ شمسي وارد مدرسه عالي حقوق و علوم سياسي شد و در سال ۱۳۱۹ ش . ليسانس قضائي گرفت . سپس به دادگستري پيوست و تا سال ۱۳۲۵ ش . در مشاغل قضائي انجام وظيفه كرد . در اين سال از مشاغل قضائي كناره گيري كرد و به وكالت روي آورد .
در كناركار وكالت ، مشغول تحصيل در دوره دكتراي حقوق دانشگاه تهران شد و حتي پايان نامه تحت عنوان «كليات قانون جزا در ايران» تهيه كرد اما به دليل انحلال دوره دكتري موفق به دريافت دانشنامه نشد . نائيني مطالعات بسيار عميق و گستردهاي در زمينه هند شناسي انجام داد و مقالات و كتب زيادي در اين زمينه تاليف نمود . به نحوي كه دكتر تاراچند سفير سابق هند در ايران ، وي را بعد از محمد بيروني ، دومين هند شناس بزرگ ناميده است .
دكتر جلالي يكي از اعضاي كانون وكلا بود و در سال ۱۳۴۹ به رياست كانون وكلا انتخاب شد و چند سالي در اين مقام بود .

فهرست


* ارسلان خلعتبري

امير ارسلان خلعتبري تنكابني ، فرزند علي قلي خان ، در سال ۱۲۸۳ ( ش ) در تنكابن به دنيا آمد . دورههاي ابتدايي و متوسطه را در تنكابن و تهران به پايان رساند و در سال ۱۳۱۰ ( ش ) ليسانس قضايي خود را از مدرسه عالي حقوق تهران دريافت كرد و از همين سال به وكالت مشغول شد . وي از بنيانگذاران كانون وكلاي دادگستري و يكي از تلاشگران استقلال اين كانون بود . در سال ۱۳۲۶ ( ش ) طرحي به منظور اصلاح قانون وكالت تهيه كرد و براي تمام وكلاي آن زمان فرستاد . هدف از اين طرح ، استقلال وكلاي دادگستري و مصونيت آنها از تعليق به وسيله دستگاه مجريه بود . همين طرح مبناي تصويب لايحه قانوني استقلال كانون وكلا شد .
او سالها عضو هيئت مديره و نايب رئيس كانون وكلا بود و از نظرات و طرحهاي ابتكاري وي ، در مجامع حقوقدانان كشورهاي ديگر استفادههاي شاياني مي شد .
اهم آثار تاليفي و تحقيقي ايشان عبارتند از : ۱ - حقوق بين الملل خصوصي ( در تعارض قوانين )
۲ - حقوقتجارت .
امير ارسلان خلعتبري تنكابني ، در مهر ماه ۱۳۵۵ ( ش ) در حالي كه براي دفاع از پروندهاي عازم اصفهان شدهبود ، دچار حمله و سكته قلبي شد و در همان شهر چشم از جهان فروبست . پيكرش در هجدهم مهر ماه ۱۳۵۵ ( ش ) از مقابل پزشكي قانوني تهران تشييع شد .

فهرست


* دكتر محمد شاهكار ( آل آقا )

دكتر محمد شاهكار ( آل آقا ) ، در سال ۱۲۸۷ ( ش ) در تهران به دنيا آمد . پس از طي دورههاي ابتدايي و متوسطه ( دارالفنون ) ، ليسانس حقوق خود را از مدرسه عالي حقوقي و علوم سياسي تهران دريافت كرد . سپس به اروپا رفت و از دانشگاه پاريس ، دكتراي حقوق دريافت داشت . در سال ۱۳۱۵ ( ش ) به كادر قضايي دادگستري پيوست و عناوين شغلي مختلفي را بر عهده گرفت كه عبارتند از : كفيل عضو شعبه اول ديوان كيفر ، رئيس شعبه۶ دادگاه شهرستان تهران و دادگاه جنحه ، عضو عليالبدل استينات مركز و رئيس شعبه دادگاه استان . وي در سال ۱۳۲۲ ( ش ) از كار قضايي كنارهگيري كرد و به جامعه وكلاي دادگستري پيوست و تا پايان عمر به وكالت پرداخت .
دكتر شاهكار ، يكي از وكلاي خوشنام و از اعضاي هيئت تحرير مجله علمي كانون وكلا بود .
اهم آثار تاليفي دكتر شاهكار عبارتند از : ۱ - ايران جامعه ملل ( چاپ ۱۹۶۳ م ) ۲ - سلسله مقالات متعدد حقوقي كه در نشريهكانون وكلا به چاپ رسيده است .
دكتر محمد شاهكار ( آل آقا ) در سال ۱۳۵۲ ( ش ) در شهر نيس فرانسه ، چشم از جهان فروبست .

فهرست



منبع و ماخذ :
سايت اتحاديه كانونهاي وكلاي دادگستري ايران به نقل از چهره ها در تاريخچه نظام آ , وزش عالي حقوق و عدليه نوين ، پژوهش و گردآوري : عباس مباركيان
ناشر : پيدايش چاپ اول تابستان ۱۳۷۷